keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Hakuprosessi

Hakeminen vaihto-oppilaaksi vie aikaa, joten se kannattaa aloittaa mahdollisimman pian. Jos sinua ei ekana vuonna hyväksytä, ehdit ehkä hakea seuraavana vuonna uudestaan. Mitä pikemmin haet, sitä parempi mahdollisuus sinun on päästä haluamaasi paikkaan, sillä yleensä paikat täytetään hakujärjestyksessä. Myös nopeasti haettaessa, isäntäperheen etsiminen voidaan aloittaa nopeammin.

Aluksi, tutustu eri järjestöihin ja etsi suosikkisi. Kun olet löytänyt omat suosikkijärjestösi, valitse niistä noin 1-3 järjestöä, joiden kautta haet. Kannattaa hakea useamman järjestön kautta, varsinkin jos maahan on pieni vaihto-oppilaskiintiö, sillä välttämättä ei aina tule valituksi. Muista kuitenkin, että joskus järjestöillä on haastattelumaksu, yleensä n. 20-30e.

Hae paikkaa ensin esimerkiksi järjestön kotisivuilla olevalla lomakkeella, esitteessä olevalla lomakkeella tai soittamalla suoraan järjestöön. Usein saat pian vastauksen ja kutsun haastatteluun, jos täytät perusvaatimukset.

Haastattelu voi olla omalla paikkakunnallasi tai muualla, yleensä lähimmässä paikassa, missä on haastattelijoita. (Esimerkiksi, itse asuin Jyväskylässä ja ensimmäinen haastatteluni oli Tampereella, sillä Jyväskylän haastattelija ei pystynyt minua haastattelemaan. Toinen haastatteluni oli Jyväskylässä.) Haastattelua ei tarvitse jännittää, sillä yleensä haastattelijat ovat erittäin mukavia! He ovat yleensä entisiä vaihto-oppilaita, joten he myös ovat käyneet läpi haastattelun. Haastattelu on myös erinomainen tilaisuus kysyä kysymyksiä koskien vaihtarivuotta. Haastatteluun voi valmistautua miettimällä esimerkiksi omia hyviä ja huonoja puolia, miksi haluaa vaihtoon ja miksi juuri sinä olisit hyvä vaihtari. Muistat vain olla oma itsesi, hymyillä ja antaa itsestäsi positiivisen kuvan niin olet vahvoilla. :)

Haastattelun jälkeen on jännittävä odotus, hyväksytäänkö sinut vaihto-oppilaaksi vai ei. Jos sinua ei hyväksytä, älä lannistu hylkäämisestä vaan mieti mitä sinun kannattaa parantaa ja hae uudestaan seuraavalla kerralla. Saat ehkä lisäpisteitä uudelleen hausta, sillä järjestöt näkevät sinnikkyytesi. Voit myös yrittää hakea muiden järjestöjen kautta. Jos sinut hyväksytään, onnittelut! Iloitse asiasta! Hakeminen ei kuitenkaan lopu tähän.

Yleensä seuraava askel on hakupaketin kokoaminen. Hakupakettiin kannattaa panostaa, sillä isäntäperheet ja koulut valitsevat sinut sen perusteella. Hakupakettiin voi kuulua esimerkiksi järjestön lomakkeita, valokuvaesittely ja kirjoitelma itsestäsi, koulutodistuksia, yms. Paketit ovat yleensä erilaisia järjestöittäin ja niistä annetaan tarkat ohjeet. Tässä vaiheessa hoidetaan myös esim. rokotukset ja viisumi kuntoon.

Hakupaketin lähettämisen jälkeen sinun täytyykin vain odotella tietoja isäntäperheestäsi ja koulustasi. Joskus tiedot voi tulla melko myöhään. Kun saat tiedot isäntäperheestäsi, saat yleensä myös heidän yhteystietonsa, joten voit jo Suomessa ottaa heihin yhteyttä ja kysellä lisää. Järjestöt myös lähettävät infopaketteja sekä järjestävät yleensä valmennuksia vaihtareille ennen lähtöä, jotka ovat erittäin hyödyllisiä. Kannattaa myös aina ottaa yhteyttä järjestöön, jos ja kun sinulla on kysymyksiä tai epäselvyyksiä, sillä säästyt myöhemmiltä ongelmilta.

Seuraavaksi onkin sitten lähtö. Muista olla avoin, iloinen ja nauti vuodestasi! :)

9 kommenttia:

  1. siis voiko vaihtoon hakea monen järjestön kautta samaan aikaan ja jos kaikki ne hyväksyy sut sinne ni saatko sitte päättää itse minkä järjestön vslitset? :)
    +nää sivut on tosihyödylliset ollu ainaki mulle! :)

    VastaaPoista
  2. Jep, juuri näin. :) Sillä tavalla saa paremmat mahdollisuudet tulla valituksi, varsinkin jos haluaa suosittuun maahan. Mä itse hain aika suosittuun maahan kahden eri järjestön kautta. Toiseen mut hyväksyttiin heti ja toiseen jäin varasijalle. Jos oisin hakenut vaan yhden järjestön kautta, en ois välttämättä päässyt lähtemään. :)

    Tosi kiva, että sivut on ollu hyödylliset sulle! :)

    VastaaPoista
  3. Kun järjestö on hyväksynyt vaihto-oppilaaksi, niin onko hakija sitoutunt lähtemään vaihtoon?

    VastaaPoista
  4. Tietääkseni sitoudut lähtöön vasta kun maksat varausmaksun, joka on yleensä pieni osa ohjelmahinnasta. Varausmaksu maksetaan hyväksymisen jälkeen. Eli vaikka sut hyväksytään, voit vielä perua koko homman. :)

    VastaaPoista
  5. Milloin saan tietää minne päin olen menossa?
    Ja voiko sitä siinä vaiheessa, kun on saanut tietää minne menee, niin enää perua?
    Esim. AFS:llä ei ole aluevalintaa ja en todellakaan haluaisi Alaskaan.
    Onko kuinka suuri mahdollisuus joutua Alaskaan?

    VastaaPoista
  6. Kuinka suuri todennäköisyys joutua AFS:n kautta Alaskaan, kun hakee USA:han?
    Ja voiko sitä enää siinä vaiheessa perua?

    VastaaPoista
  7. Jos käyn tällä hetkellä peruskoulun kahdeksatta luokkaa, ja tarkoitus olisi hakea lukion ensimmäiselle tai toiselle vuodelle niin koska minun pitäisi hakea ?

    VastaaPoista
  8. yleensä vuotta aikaisemmin eikö?

    VastaaPoista
  9. Hain AFS.n kautta vaihtoon lukuvuodeksi 2014-2015 ja minut hyväksyttiin. Minulla on kuitenkin keliakia, minkä vuoksi he eivät voi varmistaa paikkaa ennen kuin sopiva perhe löytyy. Lähetin noin viikko sitten englanninkieliset lomakkeet ja sain niistä säpoa että kaikki on kunnossa. Mitä nyt tapahtuu? Pitääkö minun siis odottaa se puolisen vuotta perheen löytymistä tietämättä varmasti pääsenkö edes lähtemään? Haluan niin kovasti lähteä ja tämä tietämättömyys on stressaavaa...

    VastaaPoista