maanantai 31. toukokuuta 2010

Huono vaihto-oppilas

Minkälainen on huono vaihtari?
  • Ei kommunikoi isäntäperheen eikä muiden kanssa. Tämä on ehkä huonoin juttu, minkä voit tehdä. Kommunikaatio on mielestäni kaiken A ja O, jos haluat olla hyvissä väleissä isäntäperheesi kanssa. Vaikka et osaisi kieltä tai ilmaista itseäsi kovin hyvin, yritä edes. Sinun ei tarvitse olla koko ajan äänessä. Tervehtiminen ja kiittäminen ovat perusasioita. Myös eleet ja ilmeet (hymyile!) ovat kommunikointia. Muut kyllä huomaavat, jos yrität ja haluat olla mukana jutuissa. Muut voivat alkaa miettiä, miksi lähdit vaihtoon, jos et koskaan ole kiinnostunut muista tai jaksa puhua kenenkään kanssa.  Pahimmassa tapauksessa voit joutua lähtemään kotiin kesken vuoden, jos olet todella passiivinen muita kohtaan.
  • Omaa "hälläväliä"-asenteen. Aina ei ehkä jaksa hymyillä ja koti-ikäväkin voi vaivata, mutta älä kuitenkaan ole epäkiinnostunut ja välinpitämätön. Vaihtariutesi ei kosketa vain sinua, vaan myös isäntäperhettäsi, koulusi oppilaita ja opettajia, järjestön työntekijöitä, yms.
  • Istuu tietokoneella liian usein. Vaihtariksi lähtemisessä ei ole järkeä, jos vietät koko ajan tietokoneella istuen. 
  • Ei noudata vaihtarisääntöjä. Vaihtarisäännöt on laadittu, jotta kaikilla olisi mahdollisimman mukava ja turvallinen vuosi. Pääset paljon helpommalla, kun noudatat sääntöjä. Vaikka tekisi ehkä mieli juoda alkoholia tai polttaa tupakkaa, jäämällä kiinni joudut lähtemään heti kotiin. Haluatko riskeerata kaiken sen vuoksi?
  • Ei jaksa keskittyä koulussa. Vaihtarilta ei aina vaadita koulussa niin paljoa, mutta vaikka sinulle ehkä koulu ei ole niin tärkeää, niin yleensä paikallisten oppilaiden tulevaisuus riippuu siitä. Älä häiritse muiden opiskelua tai yritä jutella vieruskavereille kesken opetuksen. Välitunneilla ja muuten kyllä kannattaa aina jutella muille, mutta jätä tunnit opiskelua varten.
Lista perustuu omiin kokemuksiini ja havantoihini, joita näin/koin vaihtarivuoden aikana sekä kommentteihin, joita olen muilta kuullut. Mielipiteitä listasta? Kommentoi ihmeessä. :)

5 kommenttia:

  1. Haluaisin lisätä listaan vaihtarin, joka odottaa kyllä saavansa upean kokemuksen, muttei ole itse valmis tekemään juuri mitään asian eteen. Jokaisesta tilaisuudesta kannattaa ottaa vaari ja jokainen kokemus kääntää parhaaksi mahdolliseksi. Kontakteja ja tekemistä pitää lähteä itse reippaasti hakemaan - ei odottaa sohvalla, että esimerkiksi isäntäperhe tekee vaihtariajasta ikimuistoisen.

    VastaaPoista
  2. Miten on alkoholin suhteen maissa, joissa alkoholin juominen alaikäisenä on sallittua? Tai jos on/täyttää kahdeksantoista vaihtarivuoden aikana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkoholilla on eri ikärajat Suomessa ja ulkomailla, esimerkiksi. USAssa alkoholia saa juoda vasta 21 -vuotiaana (tai näin ainakin olen ymmärtänyt). :)

      Poista
  3. Mistä näen konkreettiset vaihto-oppilas säännöt? olen yrittänyt katsoa järjestöni nettisivuilta, mutta en ole päässyt selvillä mitkä ovat vaihto-oppilaan säännöt heidän ollessa vaihdossa.

    VastaaPoista
  4. Ei noita sääntöja kannata suomessa liian tarkkaan korvantaakse pistää... Loppupeleissä host perhe määrää säännöt, kannattaa kysyä niiltä mitä ne siihen sanoo ja edetä vaiheittain. Host perhe nähnyt minut pari kertaa humalassa, mutta tietenkään ei kannata överiksi vetää.

    VastaaPoista