perjantai 11. toukokuuta 2012

Kuinka saada vanhemmat suostumaan?

Joskus vanhemmat itse ehdottavat vaihtovuotta, joskus sinun täytyy saada itse heidät suostumaan. Tässä on vinkkejä, mitä kannattaa tehdä myöntävän vastauksen saamiseksi.
  • Ota ennen kysymistä niin paljon selvää vaihtarina olemisesta ja vaihtarivuodesta kuin vain voit, jotta vanhempasi näkevät olevasi perehtynyt asiaan kunnolla.
  • Listaa vaikkapa paperille syitä, miksi sinun pitäisi päästä vaihtariksi.
  • Odota hetkeä, jolloin vanhempasi ovat hyvällä tuulella ja heillä on aikaa kuunnella asiasi, eivät ole stressaantuneita tai kiireisiä. Tosin jokainen perhe on erilainen, tiedät varmasti itse parhaiten, milloin kannattaa ottaa asia esille. :)
  • Yritä perustella mahdollisimman hyvin.
  • Kerro myös, mitä mahdollisesti voit tehdä vaihtariksi pääsemisen eteen. Esimerkiksi minä jaoin mainoksia pyöräillen kaksi kertaa viikossa reilun puolen vuoden ajan ja tiskasin koko perheen tiskit varmaan saman ajan verran. :) Huomioi, että jos lupaat jotain, sinun täytyy se lupaus myös pitää!
Älä saa heti itkupotkuraivaria, jos vanhemmat sanovat ei vaihtovuodelle. Kysy heiltä perustelut kielteiseen vastaukseen ja voit kokeilla vastaperustella heille. Vaihtarivuosi on melko iso asia, joten anna vanhempien myös rauhassa sulatella asiaa. Tässä on jotain esimerkkejä kielteisistä vastauksista.
  • Ei meillä ole rahaa sellaiseen / se on liian kallista - Valitettavasti vaihtarivuosi on melko kallis, joten kaikilla perheillä ei vain yksinkertaisesti ole varaa siihen. Olen kirjoittanut hinnoista ja rahoitusasioista enemmän tänne. Ole itse aktiivinen, osoita että voit itse kerätä rahaa tekemällä töitä ja säästämällä rahasi.
  • Olet liian nuori lähtemään - Jos olet vielä yläasteella, voitko odottaa vuoden tai kaksi? Vaihtarit ovat usein 15 - 18 vuotiaita, toisen asteen opiskelijoita. Paras aika lähteä on varmaankin ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen, kun olet jo tottunut lukio-opetukseen ja pääset myös takaisin tultua hyvin opiskeluun mukaan ennen kirjoituksia. Useimmiten myös opiskellaan paikallisessa lukiossa. Hakemiseen menee kuitenkin jonkun verran aikaa, joten kannattaa olla mielummin ajoissa kuin myöhässä.
  • Se on liian vaarallista - Etsi tietoa maista ja valitse maa, joka on suhteellisen turvallinen. Missä tahansa, maalaisjärkeä käyttämällä pääsee pitkälle. Vaihtarille on usein asetettu säännöt, kuten esimerkiksi kotiintuloajat ihan hänen turvakseen ja isäntäperhe on myös turvana ja neuvoo miten turvallisesti maassa toimitaan. Vaihtarilla on myös tukenaan järjestön kohdemaan työntekijät.
  • Vaihtarivuosihan on vaan vuoden mittainen lomamatka / Se on ihan turha / Ei siitä saa mitään irti - Vaihtarivuosi on korvaamaton kokemus, jonka aikana vaihtari varmasti kasvaa henkisesti ja oppii tärkeitä asioita ja taitoja, sekä toimimaan erilaisissa, yllättävissäkin tilanteissa. Koko vuosi opiskellaan paikallisessa koulussa ja tutustutaan erilaiseen kulttuuriin. Tutustut ihmisiin, saat ystäviä ja muita kontakteja.
  • Valmistut vuoden myöhässä lukiosta/koulusta - Minne on kiire? Jotkut käyvät lukion muutenkin neljässä vuodessa ja toiset pitävät useitakin välivuosia lukion jälkeen, eikä siinä ole mitään vikaa.
  • Isäntäperhehän voi olla ihan mielenvikainen/muuten vaarallinen - Isäntäperheet valitaan ja haastatellaan tarkasti järjestöjen toimesta, joten en oikein usko että mukaan jostain syystä pääsee jotenkin vaihtariperheeksi sopimaton perhe. Vaihtarit saavat perhetiedot ennen lähtöä ja useimmiten voivat myös olla heihin yhteydessä. Perhettä voi myös mahdollisesti vaihtaa, jos eläminen siinä on mahdotonta.
Jos vanhempasi eivät oikein osaa päättää, voithan vaikka ehdottaa, että lähetät alustavasti hakupaperit järjestölle, käyt haastattelussa ja katsoa, josko sinut hyväksytään vaihtariksi. Vanhempasi saavat näin lisää miettimisaikaa ja sinä saat jotain tekemistä asian etenemiseksi, ettei vain tarvitse odottaa ja kärvistellä asian kanssa. Jos sinut hyväksytään vaihtariksi, ainakin vanhempasi näkevät, että olet vaihtarikelpoinen ja saattavat olla halukkaampia päästämään sinut vaihtoon.

Jos vanhempasi eivät millään anna periksi, mieti voisitko lähteä lyhyemmälle kielikurssille tai jaksaisitko odottaa mahdollisiin korkeakouluopintoihin asti. Yliopisto-/AMKvaihto on usein oiva vaihtoehto, sillä yleensä maksat vain lentoliput ja saat elämiseen opintotuen sekä usein myös pienen avustuksen yliopistoltasi/koulultasi.

Miten teillä on perusteltu vaihtarivuoden puolesta ja vastaan? 
Vastaan myös mielelläni vanhempien kysymyksiin, jos he haluavat tietää vaihtarina olleen kokemuksia ja mielipiteitä, rohkeasti vain kommentteja tulemaan. :) Tsemppiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti