keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Kurssien hyväksiluku

Opiskelet vuoden vaihtarina ja mietit, saatko korvattua aikaa omaan kouluusi. Rehellisesti sanottuna, tätä ei kannata murehtia, sillä vaihtarivuosi antaa sinulle niin paljon muutakin kuin koulun kursseja. Se saattaa tuntua ennen vaihtovuotta kurjalta, että joutuu olemaan vielä yhden vuoden (tai puoli vuotta) lisää koulussa, mutta vaihtovuoden jälkeen fiilis on toivottavasti eri.

Kuitenkin on mahdollista saada, omasta ja vaihtokoulusta sekä vaihtomaasta riippuen, joitain kursseja hyväksiluettua. Tässä muutamia vinkkejä, jos haluat saada vaihtovuotena mahdollisimman paljon kursseja irti.
  • Opinto-ohjaaja ja aineenopettajat tietävät varmasti parhaiten korvaavuuksista. Voit myös itse selailla koulusi kurssitarjotinta/opinto-opasta ja katsoa, onko siellä nimenomaan vaihtareille tarkoitettuja kursseja.
  • Kannattaa jo ennen lähtöä kysyä, minkälainen käytäntö omalla koulullasi on asian suhteen.
  • Pakollisia kursseja harvemmin saa hyväksiluettua, useimmiten kurssit ovat syventäviä ja soveltavia kursseja.
  • Kannattaa pyytää vaihtovuoden lopussa vaihtokoululta todistukset, joka sisältää tiedot siitä, mitä opiskelit vaihtarivuotena, mitä arvosanoja sait sekä tiedot kurssejen sisällöstä. Huomioi kuitenkin, että jotkut vaihtokoulut eivät anna vaihtareille arvosanoja ollenkaan, eli he ehkä saavata vain listan kursseista, joilla hän oli mukana. 
  • Usein lukiokurssit, jotka arvostellaan numeroin, tarvitsevat numeroarvosanan jotta ne voitaisiin hyväksilukea. 
  • Itse sain puoli kuviskurssia hyväksiluettua, sillä otin mukaani tullessani takaisin Suomeen töitä joita tein vaihtariaikanani. Loput kuviskurssista kävin normaalisti koululla istumassa. Kurssi oli soveltava kurssi, ei pakollinen.
  • Älä pety, jos et saakaan montaa kurssia hyväksiluetuksi. Henkilökohtaisesti sain yhden lukiokurssin (syventävä historian kurssi) hyväksiluettua. :) Vaihtokokemus jo itsessään on erittäin antoisa! Ja vaikka et esim. USA:ssa oltua saisikaan englannin kursseja hyväksiluettua, pärjäät kuitenkin jo varmasti keskiverto-opiskelijaa paremmin enkun yo-kokeessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti